Breien aan de samenleving

Ook in Hoogkerk viert individualisme hoogtij. Ieder voor zich is het nieuwe credo, maar gelukkig niet voor iedereen. Om het collectivisme en de samenhang te versterken is Time Tools Innovation bezig met het opzetten van een wol annex breiwinkel onder het motto: It Kin WOL. 

Geschreven door: Arnold de Meijer
Datum: maart 2021


‘Wij willen de samenhang als het ware terugbrengen,’ vertelt woordvoerder Toine Fennis. ‘Elke breisteek is een bijdrage. Een steek is natuurlijk niets, maar ingebed in 1000 andere steken wordt het al gauw een weefsel, is er binding, samenhang. Dat is dan ook de insteek van It Kin WOL.’


Hergebruik

Centraal in de wolwinkel staan hernieuwbare materialen en hergebruik van materialen. ‘Wat moeder vroeger met de oude trui van pa deed en er sokken voor de kinderen van maakte, moet normaal worden. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan statiegeld op producten. Daarnaast worden allerlei workshops gegeven in ambachten, om daardoor het vakmanschap te bevorderen. Bovendien ontstaat er passie. “Zie je nou wel. It kin WOL. Heb de trui toch maar afgekregen.”


Inspiratiebron

De wolwinkel staat niet alleen, maar is gestoeld in de maatschappij. Samenwerken met de stadsherder, spinnerijen die van zijn wol stoffen maken. De wolwinkel kan dan als inspiratiebron gaan werken. 


Ontmoetingsplek

Idealiter wordt de Wolwinkel een ontmoetingsplek en wordt daarmee het visitekaartje van het winkelcentrum. Iedereen heeft er baat bij, net zoals bijvoorbeeld de kerstverlichting. De winkel zou dan ook gedragen moeten worden door de lokale middenstand. De producten moeten uniek zijn en daardoor van een nice to have een must moeten worden.


Breien aan de samenleving

Het breien is natuurlijk belangrijk, maar de onderliggende gedachte is eigenlijk belangrijker. Door het niet meer verspillen van materiaal, binding tussen mensen te realiseren, de afvalberg verkleinen, het ontwikkelen van vaardigheden bij mensen, is de bijdrage aan de samenleving zoveel groter. Eigenlijk breien we dus aan een betere samenleving, gebaseerd op respect, samenhang en gezamenlijkheid.  


De komende tijd worden de eerste stappen gezet om de wolwinkel van de grond te krijgen. En onthoud: It Kin WOL!